Piskesmæld

Image

Piskesmæld (whiplash) er den betegnelse, der i daglig tale benyttes om de skader, der typisk opstår i nakken efter en trafikulykke. En mere korrekt betegnelse vil i stedet være skader efter et piskesmældstraume eller piskesmældsmekanisme, da piskesmældet egentlig beskriver en acceleration efterfulgt af en deceleration af nakken. Oftest sker ulykkerne ved lav hastighed i bytrafik.

Skaderne fra et piskesmæld kan i et vist omfang sammenlignes med andre skader, hvor kroppens væv udsættes for større kræfter, end de kan tåle; som for eksempel ved sportsskader. Der kan være små fibersprængninger i muskulaturen, men der kan også være større skader på ledbånd, bruskskiver, knogler og led. Sådanne skader vil umiddelbart kunne give ømhed, smerter og nedsat bevægelighed. Men i modsætning til de andre skader, kan der ved piskesmæld samtidig opstå symptomer af en anden karakter.

Symptomer ved en piskesmældsskade

Symptomerne fra en piskesmældsskade vil oftest være smerter og stivhed i nakken, i skulderområdet og hovedpine. Desuden kan der opleves andre symptomer som for eksempel lænderyg- og armsmerter. Dertil kan der forekomme en række andre gener som for eksempel svimmelhed, ringen for ørerne, koncentrationsbevær og voldsom træthed.

Behandling af piskesmæld

Målet for behandlingen af piskesmæld:

  • Normalisere bevægeapparatets (især nakkens) funktion og belastningsevne, samt mindske smerterne
  • Reducere de afledte symptomer mest muligt
  • Sikre at bevægeapparat og nervesystem er i den bedst mulige tilstand, således at risikoen for kroniske problemer reduceres

For at opnå det bedst mulige resultat, kan flere forskellige indsatser komme på tale, ofte i kombination med hinanden:

  • Ro og behandling med is, især i den akutte fase
  • Vejledning i hvordan man mest hensigtsmæssigt forholder sig, mens skaden heler op
  • Manuel behandling, supplerende bløddelsbehandling og specielle øvelser
  • Specifik neuromotorisk træning
  • Smertestillende medicin

Læs mere om vores arbejde her på siden eller kontakt os for en snak om dine symptomer.

© Copyright Kiropraktisk Klinik Holbæk All Rights Reserved. Udviklet af Nordic Web Design.